Slik jobber vi med Linear

Product Development
Missing alt
Hampus Borgos
CTO
26. september 2024
Vi forsøker alltid å prøve ut ny teknologi selv om vi jobber i lange produktløp. Det kan være mindre deler av tech-stacken hvor det er enklere å teste noe, et helt nytt rammeverk eller som i dette tilfellet: et nytt prosjektstyringsverktøy.
Så lenge har vi har prøvd og feilet med å finne det “perfekte” verktøyet: Trello, Monday, Jira osv. Alle har etter vår mening forskjellige, men ganske store hull i funksjonalitet eller brukervennlighet.
Så fant vi Linear.
two men are sitting at a desk looking at a computer screen

Hvordan skiller Linear seg ut?

Linear har en tydelig mening om hvordan produktutvikling skal gjennomføres. I motsetning til Jira og Monday, som gir stor frihet til å tilpasse prosesser og legge til dill og dall, har Linear sterke meninger om hvordan du skal legge opp produktløpet. Det legger opp til en mer standardisert prosess som passer oss tilnærmet perfekt. Måten vi og Linear tenker om digital produktutvikling er ganske likt. Vi anbefaler alle som er opptatt av produktutvikling å lese Linears metode og dette intervjuet med CEO Karri Saarinen.
Linear legger mindre vekt på estimering og rapportering og mer tid på prioritering og kommunikasjon. Dette gir oss muligheten til å fokusere på det som virkelig betyr noe: å holde fremdrift og sikre at vi jobber på de riktige tingene. Utfordringen med andre verktøy er at ulike deler av organisasjonen sniker inn mer og mer krav til rapportering. Det gjør det komplisert å opprette nye saker og å følge dem over tid, som leder til at folk jobber utenfor systemet. Linear tvinger alle til å jobbe på en enkel måte og dette beholder fokuset på å være produktiv.
a screenshot of a new issue being created
Svært ofte endrer forutsetningene seg underveis. At det er enkelt å opprette nye saker gjør at folk enklere holder status oppdatert, og fyller på når det kommer ting i veien.

Hvordan jobber vi med Linear?

Vi tror at folk er mest produktive når de får jobbe selvstendig etter en klar retning. I Linear trekker produktlederen og oppdragsgiver opp de store linjene, mens utviklerne bidrar til å forankre arbeidet i hva som er teknisk mulig og realistisk å gjennomføre.
Her hjelper Linear gjennom sine konsepter Initatives og prosjekter. Initiatives er de store prioritene som kan ta lang tid å gjennomføre. Du grupperer prosjekter inn under initiatives og kan sette det opp på en tentativ tidslinje. Det gjør det oversiktlig for kunden å følge med på hvordan prosjektet går, og Milestones brukes for å sette opp hendelser. Dette erstatter bruk av Powerpoint-presentasjoner eller andre skisser for å vise fremdriften visuelt, og du får forankret fremdriften i faktiske oppgaver.
Inne på prosjekter kan du også ha dokumentasjon, noe som har gjort at vi i mye mindre grad bruker Notion på prosjekter lenger, og isteden putter det rett inn i prosjektet i Linear der det er i riktig kontekst.
a screenshot of a timeline with the word oppdragsavtale at the top
Prosjekter og milepæler gjør det enkelt å få oversikt over hva det skal jobbes med fremover, og hjelper å vise konsekvensene av endrede prioriteringer.
Når de store linjene er trukket definerer teamet prosjektene i oppgaver som må gjennomføres for å nå målet. Vi har ingen ambisjon om at hver eneste sak i Linear skal være detaljert beskrevet. Det beste er når den som skal gjøre oppgaven skriver sin egen oppgave. Noen linjer om funksjonalitet og en lenke til Figma holder lenge. Vi vet alle hvordan moderne applikasjoner skal virke uavhengig av om du er designer, produktleder eller utvikler. Det skal ikke være nødvendig å skrive hvordan en toast notification skal fungere eller at det skal være en animasjon når det laster. Dette skjønner alle, så hold oppgavene fokusert på hva hensikten er og ta heller en diskusjon hvis noe er uklart.
Dette gjør oss svært effektive i gjennomføringen og gir mye frihet til de som jobber med produktene i å tilføre ekstra verdi. I tillegg får alle som jobber med produktet eierskap og ansvar for at gjennomføringen blir god.
a screenshot of a list of issues including bug improvement needs design and technical debt
Vi bruker primært labels for type oppgave samt å identifisere eksterne avhengigheter som stopper fremdriften.
Linear kommer med et sett enkle Labels for ulike typer oppgaver. I tillegg fyller vi ofte på med status for hvilken type avhengighet vi venter på, som er den mest verdifulle informasjonen for å diskutere fremdrift og status.
a man sits at a desk in an office surrounded by plants
2024: "A man in love with Linear"

Hvordan bruker vi det med oppdragsgiver?

Åpenhet og tillit er det som gjør det enkelt å jobbe sammen. I Linear har alle alltid tilgang til alle oppgaver, noe som sikrer at alle involverte parter, inkludert oppdragsgiver, har full oversikt over fremdriften og eventuelle hindringer.
Ofte forholder de seg kun til timelinen med fremdrift og de ulike initiativene, mens andre ganger dykker vi ned i spesifikke oppgaver vi jobber med. Noen oppdragsgivere er også selv inne og legger inn oppgaver som må løses.
A screenshot of a dashboard showing the dates of aug 14 to aug 22
Alle som jobber i Unfold har lang erfaring med å bygge digitale produkter. Vi stoler på at alle selv tar ansvar hvis de trenger noe, og derfor har vi ingen faste daglige møter. Men vi har mange avsjekker i produktteam i løpet av dagen, og hvis det ikke holder setter vi oss sammen for å løse oppgavene på tvers av ansvarsområder.

It just feels nice

En av tingene vi alltid forsøker å få til med våre produkter er at det skal oppleves nice å bruke. Du må legge inn det lille ekstra. Sånn er det også med Linear. Du tenker kanskje, hm - funker denne hurtigtasten? Jepp. OK hva med denne?? Jeessss.
Å ha et produkt som bare løser problemet det skal er ikke nok. Produktet må ha en tydelig mening om hvordan problemet skal løses og det må bygges med så mye niceness at brukerne virkelig har lyst til å bruke det. Og til og med skrive om det.

Want to know more?

Get in touch with
Missing alt
Hampus